Plymin House Extension  NORTHCOTE

Plymin71.jpg
Plymin7.jpg
Plymin8.jpg
Plymin6.jpg
Plymin1.jpg
Plymin5.jpg
Plymin3.jpg
Plymin2.jpg
Plymin4.jpg
Plymin9.jpg
Plymin10.jpg
Plymin11.jpg
Plymin12.jpg
Plymin13.jpg
Plymin14.jpg
Plymin15.jpg
Plymin-Pres-Plan.jpg

Before renovation, this house in Northcote showed potential to take advantage of views south towards the city. Freda has created a south-facing living area, with plenty of glass, leading out onto a raised deck from which these views can be appreciated. Upstairs, each daughter of the family has a bedroom oriented the same way, with a spare room and wardrobes nestled under the roof form. Although this house and garden are large by inner-city standards, the design process was complex due to the expectations of client, Council and neighbours. The design is a careful balancing act to apportion space while avoiding excessive visual bulk in the first floor extension. Timber screens are used to protect the privacy of the neighbouring houses and back yards.