The Red Vineyard House  LANGWARRIN

docu0077.JPG
docu0076.JPG
docu0101.JPG
docu0082.JPG
docu0078.JPG
docu0079.JPG
docu0072.JPG
docu0073.JPG
docu0074.JPG
docu0075.JPG
docu0081.JPG
docu0085.JPG
docu0080.JPG
docu0086.JPG
docu0100.JPG
docu0094.JPG
docu0096.JPG
docu0095.JPG
docu0087.JPG
docu0088.JPG
docu0089.JPG
docu0092.JPG
docu0091.JPG
docu0090.JPG
docu0098.JPG
Plan.JPG

The Red Vineyard house is named after a painting by van Gogh which was selected from a book to serve as a basis for the colour scheme. Even though the four hectare block is large, there is no vineyard in sight!

 

The design is nearly twice as energy efficient as a Five Star rating, having a long plan, good orientation a concrete slab, rammed earth internal walls, two layers of R2.5 insulation batts in the ceiling, double glazing, cedar doors and windows, excellent summer shading and cross ventilation. The whole house is heated with one gas heater whenever the sun disappears for a few days.

 

The design is one of a number of houses and extensions designed by Simon in the early 1990's which explored the aesthetics of hand-carved objects found in pre-industrial cultures, and a similar production process found in European culture, in the works of certain artists. This work was influenced by the publication of Edward Said's 'Orientalism' and other texts of post-colonial theory during the preceding decade.